«پیران» یا «پیرها» جایی برای همازوری و شادی
«پیران»، جاهایی هستند برای گردهمایی، نوکردن دیدارها، انجام آیینهای دینی، داد و دهش، برگزاری جشن و پایکوبی. و نتیجه آن افزایش همبستگی و همدلی همکیشان میباشد. همکیشانی که در هنگام دیدار(:زیارت) از جاهای گوناگون کشور و شاید جهان کار خود را رها کرده و با بستن توشه و خریدن رنج سفر در نیایشگاه گرد هم میآیند و با انجام آیینهای گوناگون به هماندیشی و همازوری میپردازند.
«پیران» هایی چون: پیرسَبز چَکچَکو(=چَکچَک)، پیر سِتیپیر، پیر هِریشت، پیر پارسبانو، پیر نارِستانه، پیر نارَکی.
در هر نیایشگاه «پیر» جایگاهی برای نیایش وجود دارد، به نام «پیرون» یا «پیرانگاه» که در آن مجمری از آتش یا جایگاهی برای گذاشتن شمع و عود به نام «کِلک» قرار دارد و درون «پیرون» نمادهای زرتشتی بسیاری دیده میشود. بهدینان، گردهم آمده و با ایجاد فضایی روحانی و با دربرداشتن سدره و بستن کشتی و بر سر داشتن کلاه سفید به ستایش پروردگار میپردازند .
پس از نیایش و ستایش اهورامزدا، دید و بازدید و احوال پرسی خانوادهها ادامه مییابد. در کنار این دیدارها، همکیشان به انجام دادودهش میپردازند. پختن آش و «سیروگ» یا «سیرو» و انجام خیرات در همهی «پیران» دیده میشود. در برخی از خیلهها، بزرگترهای خانوادهها، خاطرههای افتخارآفرین گذشتهها را بازگو میکنند و به کوچکترها پند و اندرز میدهند. و در برخی از خیلهها اندیشمندانی که در پیر هستند دربارهی موضوعهای گوناگون فرهنگی، اجتماعی سخنرانی میکنند و بهکارگیری آموزشهای پیامبر بزرگ ایرانی «اشوزرتشت» را در زندگی سفارش میکنند . در برخی از خیلهها هم شادی با زدن «اَرَبونِه » یا همان «دف»زدن تا پاسی از شب ادامه دارد.
بیشتر «پیران» جایی برای بستن پیوندِ خجستهی همسری میباشد. پسر و دختر تازه نامزد برای نخستین بار و بههمراه خانوادههای خود در آیین نیایش پیر شرکت میکنند و با آوردن جعبهای از نقل و شیرینی که روی آنرا با زرورق سبزرنگی پوشاندهاند، به مراسم نیایشگاه رنگ و بویی ویژه میبخشند. در یکی از روزها، خویشان و آشنایان گردهم آمده، و نوعروس و تازهداماد را با اربونه و کفزدن و شادباش گفتن تا پای نیایشگاه همراهی میکنند. در نیایشگاه زرورق را از روی جعبه کنار میزنند و برای شادکامی عروس و داماد، نقل و شیرینی را به همه میدهند.
در پایان باید گفت که، همدلی، همبستگی، همازوری، در انجام آیینهای دینی و برپایی جشن و پایکوبی در این «پیران» بهخوبی نماینگر است. باشد که همهی ما بهدینان با همتنی و همروانی، آنچه را که پیامآور بزرگ «اشوزرتشت اسپنتمان» به ما ارزانی داشته را، به نیکی به جهانیان آشکار سازیم و با همازوری و هماندیشی جهان را آباد و تازه گردانیم.
یارینامه:
۱ : از نوروز تا نوروز، پژوهش و نگارش: موبد کورش نیکنام.
۲ : دانستههای نگارنده ( اسفندیار خسرویانی )
سرچشمه :