پرسش و پاسخ – اشو زرتشت

برگرفته از تارنمای موبد کورش نیکنام  ،  اگر پاسخ پرسش خود را نيافتيد آن را برای موبد کورش نیکنام ، از انتهای این ” برگه ” ارسال کنید .

پرسش و پاسخ  – اشو زرتشت

  1.  درود بزرگوار، مستندات خود را در خصوص زمان زرتشت که 3750 می باشد را بیان فرمایید. با سپاس

    درود، این زمان را ذبیح بهروز که یکی از دانشمندان ایرانی بوده از پژوهش های ستاره شناسی خود به دست آورده است و ازآن زمان زرتشتیان ایران آن را در گاه شماری سنتی خود ثبت کرده اند. اگر به بخش مقاله ها از همین وب سایت بروید، پژوهش دانشمند دیگری زمان را بیش از 8000 سال بیان کرده است.

  2.  با سلام و درود بر آقای نیکنام همانطور که گفتین زرتشت معجزه ای نداشته و بعدها به او نسبت داده اند پس خندیدن او در هنگام تولد یا درمان کردن پای اسب گشتاسپ در صورت پذیرفتن آیینش و کاشتن درخت سرو در کاشمر اینها حقیقت ندارند.

    چنانکه پیش ازنیز این اشاره شد زرتشت معجزه ای نداشته است؛ بنابراین آنچه دور از واقعیت باشد پرورش یافته ذهن کسانی است که باور داشتند باید با کارهایی خارق العاده زرتشت را بهترو بالاترمعرفی کنند. کاشتن درخت سرو از کارهای معجزه آور به حساب نمی آید، هرکس می تواند درخت بکارد. گزارش کاشتن سرو توسط زرتشت درشاهنامه فردوسی آمده است. گزارش هایی نیز از وجود چنین درختی و قطع آن به دستور خلیفه بغداد درتاریخ ایران آمده است. 

  3.  بادرود فراوان.استاد در دین زرتشتی اسمهای فراوانی وجود دارد که در این میان اسم تریتی و چیستاو فرنی سه فرزند پیامبر ایرانی بوده با این وجود آیا تریتی فرزند سوم زردشت بوده است یا خیر، ترتیب انها ذکر شود. باسپاس از بزرگواری شما .احسانی

    از آنچه در برخی از گزارش های اوستا و پهلوی آمده، زرتشت شش فرزند داشته است. سه پسر به نام های “ایسَدواستَر”، ” اُروتَدنر” و ” خُورشید چهر” و سه دختر نیز داشته به نام های “فرنی”، “تِهرَت” و “پورچیستا” که در نام های امروزی به شکل فرین، تریتی و چیستا نیز به کار رفته است. 

  4.  به خرسندی اهورامزدا ایزد منان روزگار نیک آیا اشو زرتشت پیامبرمان از وجود پیامبران دیگر سخنی سروده است ؟ با سپاس

    خیر ؛ اشوزرتشت در سروده هایش اشاره به پیامبر دیگری ندارد او از سوشیانت ها یاد می کند، افرادی که در هرزمان برای بیداری و سفارش در گسترش هنجار راستی با مردم و در کنار آنان خواهد بود.

  5.  درود آقاي نيكنام. آيا واقعا فيثاغورث از شاگردان زرتشت بوده ؟

    فیثاغورٍث یا پیتاگورس که حدود بین سالهای 495 تا 570 پیش از میلاد می زیسته از فیلسوفان یونان باستان است گزارشی در کتاب سیاحت نامه این فیلسوف آمده که نشان می دهد فیثاغورث با زرتشت ملاقات وگفتگو داشته است کهبه درستی معلوم نیست کدام زرتشت بوده ، آیا اشوزرتشت پیام آور بوده ؟. او با زرتشت ، پیرامون اوضاع بد اجتماعی و اخلاقی شهر بابل گفتگو کرده و می گوید : ای زرتشت تو از غیر ممکن در گذر ، بابل را هرگز نتوانی به نیکی و فضیلت برسانی ، مردم اینجا دو دسته گوناگونند . گروهی از تنگدستی به بیچارگی رسیده اند و جماعتی با زیاده روی به فساد کشیده شده اند . در بابل از نبودن کمبوجیه ( کامبیز ) سخن رفته است و زرتشت می گوید اگر کامبیز نبود نمی توانستم در شوش بمانم و از دشمنی مغان و پیشوایان روحانی حسود در امان باشم. شرح گفتگو و شرکت در جشن و درمان اسب پادشاه ،در سفر نامه یا سیاحت نامه فیثاغورث در ایران آمده است .

  6.   سلام خدمت استاد محترم.بنده ترک هستم زرتشت ترک بوده یا فارس؟مگر ظهور زردشت از اذربایجان نبوده؟ آیا ترک ها از ریشه مغول و نزاد تبت هستند یا از اقوام آریایی؟

    درود بر شما ، بیگمان آذری ها یکی از اقوام سلحشور آریایی بوده و واژه آذربایگان که محل بایگانی ونگهداری آذر ( آتش) بوده است از آنجا که در گویش عربی حرف گ وجود ندارد به ج تبدیل شده ، همانند نرگس که در گویش تازی به نرجس تبدیل شده است واکنون آذربایجان است . به درستی مشخص نیست که زادگاه پیام آور آریایی کجاست یکی از روایت ها زادگاهش را بخشی از آذربایگان ذکر کرده است به هر روی زادگاه زرتشت سرزمین ایران بزرگ آن زمان بوده و همه اقوام ایرانی حق دارند زادگاهش را در کنار خود جستجو کنند همچنان که اندیشه اش را همه در دل پرورش می دهند . 

  7.  ارامگاه زرتشت کجاست؟

    برخی از پژوهشگران بر این باورند که مزار شریف در افغانستان با توجه به قدمت چند هزار ساله خود و اهمیتی که برای مردم آن محل دارد و روایتی که زرتشت در منطقه بلخ درگذشته است می تواند آرامگاه اشو زرتشت باشد. 

  8.  شنیده ام که زرتشت هیچگاه خود را پیامبر ننامیده است(چنانکه پیامبران سامی داعیه شنیدن صدای خدا و بازگو کردن آن برای بندگان ناشنوا!) و پس از نفوذ اندیشه های مسیحیان به دین زرتشت وی پیامبر نامیده شد. آیا اینچنین است؟

    در هات 29 از گات ها سروده ای به صورت نمایشنامه اهورایی آمده است که رایزنی بین روان آفرینش و هنجار هستی با یاری وهومن و در نتیجه ندای اهورایی است که به گزینش فردی می پردازند که می تواند جهان را از ستم و بیداد و خرافه پرستی نجات دهد و به راستی و اشویی دعوت کند او زرتشت نام دارد که برگزیده می شود و از آن پس با تراوش اندیشۀ والای خود سخنانی می گوید که تازگی دارد و مردم را به سوی پیشرفت و دانایی رهنمون می گردد، این گفته های ورجاوند به گونۀ شعر است و وزن دارد و هم اکنون گات ها نام گرفته است.در برخی از بند های گات ها زرتشت خود را آموزگار راستی می داند.

  9.  زرتشت از کدام مردم بود؟ جایگاه مردم بلخ در دین زرتشت کجاست؟

    از آنجا که پیام زرتشت در ایران باستان دارای ارزش ویژه ای بوده است مردم بسیاری از شهر های ایران تلاش کرده اند زادگاه پیامبر را در منطقه خود بدانند. در اوستا از شهری به نام َرگه یاد شده است که بسیاری از پژوهش گران باور دارند شهر ری امروزی است و برخی نیز به آذربایجان و خراسان بزرگ اشاره کرده اند. در بلخ نیایشگاه لهراسب وجود داشته که پدر گشتاسب بوده و یکی از یاران گسترش دهنده آیین راستی و همکار زرتشت بوده است و به همین دلیل دارای اهمیت ویژه ای است و در روایتی دیگر زرتشت در این نیایشگاه درگذشته است. 

  10.  کلمه زرتشتی صحیح است یا زردشتی ؟

    هردو واژه را به کار برده اند اما زرتشتی به واژه اصلی نزدیکتر است زیرا واژه زرتشت برگرفته از کلمه “زرت اوشتره ” اوستایی است که صدای” ت” در آن به گونه th در زبان انگلیسی است. 

  11.  آيا مزاراشو زرتشت در مزارشريف است؟

    یعضی از پژوهشگران به دلیل پیشینه بنای یادبود ی که در مزار شریف وجود دارد و مردم این شهر آن را مزار شخص شریفی می دانند بر این باورند که این بنا آرامگاه اشوزرتشت است زبرا در روایت ها پیام آور ایرانی در سن 77 سالگی در شهر بلخ در گذشته است .

  12.  در باره درگذشت اشو زرتشت آیا روایت به قتل رسیدن در نیایشگاه بلخ درست تر است یا اینکه در کنار خانواده و درآرامش از این دنیا رفته اند ؟

    هر دو روایت است و به درستی مشخص نیست که نزدیک به چهار هزار سال پیش پیامبر چگونه درگذشته است .

  13.  آیا درست است که اشوزرتشت بنا بر سنت آن روزها سه بار ازدواج کرده است ؟

    در برخی روایت ها ازدواج اشوزرتشت چنین گزارش شده است .

  14.  آیا به جز اشوزرتشت، پیامبر دیگری كه ایرانی باشد آمده است ؟

    خیر، تنها آموزگاری كه یكتاپرستی را نخستین بار بنیاد گذاشت و برای مردم جهان گسترش داد اشوزرتشت بود.

  15.  اینكه نخستین پیامبر ایرانی را هوشنگ می نامند درست است ؟

    شاهنامه فردوسی ، آغاز تمدن و پیشرفت دانش بشری را با حضور هر یك از پادشان پیشدادی همراه دانسته است كیومرث ، جمشید ، هوشنگ و فریدون نقش برجسته تری داشته اند و از زمره نجات دهندگان به شمار می آیند .

  16.  محل زندگی زرتشت كجاست ؟

    اوستا زادگاه اشوزرتشت را محلی به نام «رَگه» در كنار رودخانه «دْرُجی» و دریاچه چیچَست می داند بعضی از پژوهشگران این محل را در غرب ایران یعنی دریاچه ارومیه و برخی دریاچه هامون در خاور را اشاره كرده اند و چندی نیز رگه را شهرری در نزدیكی تهران می دانند.

  17.  زرتشت در چه زمانی می زیسته است ؟

    به درستی مشخص نیست ، بعضی از پژوهشگران زمان او را 6000 سال پیش از افلاتون و یا ورود خشایار به یونان می دانند ، چندی او را 5000 سال پیش از جنگ «تروا» كه 6100 سال پیش از میلاد مسیح بوده می دانند . نوسان این دوره ها از 600 تا 6000 سال پیش از میلاد است زرتشتیان ایران در حال حاضر به نظر ذبیح بهروز استناد كرده و تا نتیجه علمی و پژوهشی بهتری به دست آید زاد روز اشوزرتشت را 1768 سال پیش از میلاد مسیح باور كرده اند . ولی به نظر من باید پژوهش بیشتر و بهتری در مورد زمان زرتشت انجام گیرد.

  18.  به عنوان پیامبر معجزه اشوزرتشت كدامند ؟

    اگر قرار باشد تا برای اشوزرتشت نیز معجزه یی در نظر بگیریم گفتار و پیام مانتره او که اندیشه برانگیز و جهانشمول است بهترین شاهکار اهورایی است .

  19.  خانواده زرتشت چه كسانی بودند ؟

    در اوستا و منابع دیگر نام پدر زرتشت پوروشسب و مادرش دْغدو است ، اشوزرتشت با هووی ازدواج كرد و شش فرزند داشت سه دختر به نام های فرِنی ـ تریتی ـ پورچیستا ، و سه پسر به نام های ایسَدواستَر ـ اوروتَت نَر ـ خورشید چهر .

  20.  معنی نام زرتشت چیست ؟

    در گات ها این نام به صورت زَرَت اوشتره آمده است پژوهشگران برای نام پیامبر معنا و ترجمه هایی گوناگون دارند مانند ستاره زرین ، ستاره درخشان ، روشنایی زرین ، فروغ پاك ، روشنفكر و دارنده شتر زرد . بهترین ترجمه این است كه بخش زَرَه را زرین و بخش دوم اوشتره را روشنایی به معنای روشنایی زرین یا هاله ای از نور بدانیم . 

  21.  معنى كلمه تریتى، دختر اشو زرتشت چیست ؟

    تریتی یعنی سوم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *